Новини  |  Публікації  |  Фото  |    |  
RSS  |  PDA Версія  |  Архiв  |  |  
4POST НОВИНИ Незалежне Iнтернет-видання

Журналісти оцінили перший місяць роботи Олега Мусія в МОЗ

27 березня 2014, 10:24

Написати коментар 20      Версія для друку 

Новий голова МОЗ України Олег Мусій протягом 10 років мирно співіснував зі "злочинною владою", тож його наміри щодо боротьби з корупцією викликають сумніви.

До призначення міністром охорони здоров'я Олег Мусій десять років працював головою Громадської ради при МОЗ і добре знає ситуацію у відомстві зсередини. Водночас його позиція щодо політики міністерства уже збентежила багатьох експертів. Журналісти видання ГолосUA зібрали своєрідний рейтинг найбільш суперечливих заяв і рішень нового очільника МОЗ.

Попри недавні обіцянки міністра щодо антикорупційної чистки у відомстві, два заступники Раїси Богатирьової – Олександр Толстанов і Роман Богачев – досі обіймають ці ключові посади, - йдеться в публікації. Причому, Богачев, якого сам Мусій пов'язував із Сім'єю екс-президента Януковича, далі керує апаратом і відповідає за тендерні закупівлі.

Заяви міністра щодо необхідності очистити усю структуру МОЗ від корупціонерів "плавно трансформувались у твердження, що більшість співробітників МОЗ до тіньових схем жодного стосунку не мають", - констатують автори статті.

Водночас, Олег Мусій, не наводячи фактів корупції, вимагає звільнення чиновників, які не влаштовують його особисто. Зокрема, йдеться про Олексія Соловйова, керівника Державної служби з ліків, діяти проти якого міністр закликає "Правий сектор". Це є прямим закликом до силових методів розв'язання ситуації, до того ж, Соловйов за посадою підпорядковується прем'єр-міністру, а не міністру охорони здоров'я, - говориться в публікації.

Згідно із заявами Олега Мусія, у збиранні хабарів при реєстрації ліків та перевірці умов їх виробництва задіяні Держлікслужба та Державний експертний центр. Хоча його логіку простежити складно, стверджується у статті: "Міністр робить висновок, що у всьому винні саме створені в Держлікслужбі схеми. Однак Державний експертний центр, який реєструє ліки, є дочірнім підприємством МОЗ України і не підпорядковується Держлікслужбі".

Нещодавно під час брифінгу в Кабміні міністр охорони здоров'я жорстко розкритикував прийнятий Верховною Радою в лютому закон про мораторій на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров'я. Цікаво, що раніше сам він неодноразово заявляв про необхідність детально проаналізувати помилки медреформи, яка призвела до розформування низки поліклінік і лікарень. "Нині він вважає прийнятним закриття лікарень і не бажає, аби відомство платило зарплату "зайвим" лікарям", - підсумовують у статті.

Непослідовною видається і заява пана Мусія про те, що він вважає "абсолютно нормальним, якщо після надання медичної допомоги пацієнт фінансово дякує лікарю". Таке висловлювання аналітики схильні трактувати як потурання хабарництву та порушення норм Конституції щодо безоплатної медицини.

Виробники вітчизняних ліків стурбовані тим, що міністр більшість із них назвав "фірмами-розливайками" закордонного продукту. Хоча в перші дні на новій посаді він стверджував, що має намір опиратись на потужну вітчизняну фармацевтичну галузь. При цьому лише 5% продукції міністр вважає "істинно вітчизняними", що вже спровокувало підозри в лобіюванні окремих виробників.

Не додає авторитету міністрові і його ставлення до розповсюдження кодеїновмісних ліків, які в Україні вживають з метою наркоманії. Замість того, щоб поставити їх на предметно-кількісний облік, Олег Мусій обмежився листами в управління охорони здоров'я та Держлікслужбу про необхідність контролювати відпуск цих препаратів за рецептами. Досі рецептурний продаж ніяк не завадив зростанню "немедичного" попиту на кодеїн. Причому саме на цих легальних наркотиках збагатилася одеська компанія-виробник "ІнтерХім", стверджують журналісти.

Gazeta.UA

Vasyl 27.03.2014, 21:12
Справді, за місяць не помічено антикорупційних дій, наприклад що до ліцензування, в т. ч. спрощення отримання ліцензії на медичну практику.
Анна 27.03.2014, 12:56
Все верно! Мусий продолжатель дела Богатыревой. Коорупционер, анестезиолог, мало разбирающийся в медицине, но хорошо в схемах обогащения за гос.счет. В то время, когда люди в селах добираются до ближайшего врача за 100 км, он собирается закрывать мед.учреждения. Врачам уже объявили, что есть приказ о снятии всех надбавок. Остаются голые ставки по 1000 грн. Мусий планирует дальше широко внедрять семейную медицину, переквалифицируя узких специалистов, которые 20-летиями работали по своей специальности. ПАСКУДА!!! КУЛЯВЛОБА!!!
Юлія 27.03.2014, 11:22
Олена - ви троль? Ця стаття справедлива від початку до кінця, а ви таки троль. Якщо людина каже не те що "глупость" , а просто "напраслину", а обіймає посаду міністра, то це як? Мусій казав, що ліки подорожчали через Держлікслужбу. А чому тоді не звинуватити Держсанепідслужбу у тому, що продукти харчування подорожчали? Адже ліки подорожчали через курс долару по відношеню до гривні, а не через Держлікслужбу. Так само, як закиди про участь Держлікслужби у реєстрації ліків.Олена, відкрийти положення про Держлікслужбу та про МОЗ України і почитайте хто що робить, до речі положення ці затверджені відповідними наказами, які є чинні на сьогодні. Тому, Олено, якщо ви некомпетентна особа, то не слід залишати стільки безглуздих коментарів. Мусій, можливо, себе прекрасно показав за часів Майдану, але як міністр- він не діяв коректно жодноїхвилини.
Переглянути всі 20      Написати коментар
ОСТАННІ В РОЗДІЛІ
ФОТОРЕПОРТАЖІ
ВАЖЛИВО
ОБГОВОРЕННЯ
ПО ТЕМІ

ПОПУЛЯРНІ
ОСТАННІ ПУБЛІКАЦІЇ

E-mail редакції:
© 2007-2012, 4post.com.ua
Передрук матеріалів тільки за умови посилання на 4post.com.ua. Передрук, копіювання чи відтворення в будь-якому вигляді інформації, що містить посилання на агентство УНІАН, заборонено. медмагазин ortop.ua - ваш надежный помощник в заботе о здоровье. В нашем ассортименте представлена самая современная и эффективная медтехника. От товары для реабилитации до специализированных средств для пожилых людей. Имеется большой ассортимент ортопедическая обувь и ортопедические стельки высочайшего качества, а также иные ортопедические товары на все случаи жизни.