https://4post.com.ua/criminal/129047.html

Google відібрав у українця домен google.ua


01 квiтня 2009, 07:10 -

Найбільша в світі пошукова система Google виграла суд першої інстанції у Олега Богатова щодо правомірності реєстрації останнім доменного імені google.ua.

Компанія Google, що володіє однойменною пошуковою системою, в більшості країн володіє доменами першого рівня - наприклад, google.ru або google.de. Але під час заходу на google.ua зараз відвідувачів перенаправляють на сайт знайомств kohaymos.com. У системі отримання реєстраційних даних про доменні імена Whois вказано, що домен kohaymos.com зареєстровано на Олега Богатова, пише Коммерсант-Украина.

3 лютого Госпсуд Києва за позовом Google зобов'язав «ГОУ ОГЛЕ» (власника доменного імені google.ua) припинити використання зареєстрованого торгового знаку Google в доменному імені google.ua. Також суд зобов'язав компанію «Хостмайстер», що здійснює адміністрування географічної зони «.ua», припинити делегування домена компанії «ГОУ ОГЛЕ».

За словами Богатова, компанія «ГОУ ОГЛЕ» подала апеляцію на рішення Господарського суду. А керуючий партнер компанії Jurimex Юрій Крайня, який представляє інтереси пана Богатова в суді, уточнив, що «ГОУ ОГЛЕ» з 2006 року належать ТМ Google і Go Ogle, зареєстровані в Україні за 9 класами (наукові прилади, комп'ютери, касові і рахункові машини) і 45 (соціальні, охоронні послуги, шлюбні агентства). «Крім того, я вже передав компанії ’ГОУ ОГЛЕ’ права на торгову марку і таким чином вийшов з потенційно конфліктної ситуації», - уточнив пан Богатов.

Формально «ГОУ ОГЛЕ» могла зареєструвати торгову марку Google, каже асоційований партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Ігор Черезов: «Наприклад, якщо Google зареєструвала свою торгову марку за 35 класом (рекламні послуги), то інша компанія цілком може зареєструвати такий же товарний знак за 45 класом. Це не суперечить закону».

Але у Google все одно більше шансів виграти судовий розгляд, оскільки ТМ Google є загальновідомою. «Наприклад, в ході суперечки за ТМ «Олейна» мінорітарії ДМЕЗ (володіє ТМ) зареєстрували цю ТМ за класомекламних послуг і намагалися заборонити її використання на етикетках олії. Але компанія «Бунге Україна» (мажоритарний власник ДМЕЗ) виграла справу в суді, довівши, що їх торгова марка є загальновідомою», - розповів Ігор Черезов.

На ім’я Олег Богатова зареєстровано ще декілька доменних імен, які зачіпають інтереси великих компаній. Зокрема, forbes.ua, interfax.ua, fortune.ua, naftogaz.ua, stirol.ua і mittal-steel.ua. «Після злиття з Arcelor і перейменуваннями в Arcelormittal домен mittal-steel.ua вже не становить для нас інтересу», - повідомили видання в компанії.

Олега Богатова учасники ринку пов'язують з компанією «Нова концепція», яка, за їхніми словами, має договір на надання PR-послуг компанії «Смарт-холдинг» Вадима Новінського. Втім, сам Олег Богатов причетність до обох компаній заперечує. За його словами, з кінця 2007 року він є гендиректором видавничого будинку «Пресинг» і одним із співвласників сайту «Укррудпром».
©2002-2008, 4post
Передрук матеріалів тільки за умови посилання на 4post.com.ua.