Новини  |  Публікації  |  Фото  |    |  
RSS  |  PDA Версія  |  Архiв  |  |  
4POST НОВИНИ Незалежне Iнтернет-видання

Тимошенко як фатальна помилка Ющенка



17 лютого 2010, 16:20
Максим СИДОРЖЕВСЬКИЙ


Написати коментар 29
Версія для друку 

16 лютого під час своєї прощальної прес-конференції у якості президента Віктор Ющенко не втримався і знову пройшовся критикою по своїй затятій соратниці по Майдану Юлії Тимошенко, назвавши її «найбільшою помилкою» за роки його президентства.

«Я до цього не називав, але сьогодні в мене є моральне право її назвати. Найбільша моя помилка за 5 років - це Тимошенко», - сказав Ющенко.

Ющенко фактично звинуватив Тимошенко у тому, що він не був переобраний президентом на другий термін.

«Якби ми мали на цій посаді людину конструктивну, ті люди, які представляли Майдан, мали б і другу п'ятирічку у владі», - заявив Ющенко.

Ні в кого немає сумнівів, що під «людьми, які представляли Майдан», Віктор Андрійович має на увазі перш за все себе, тобто власну другу каденцію. При цьому йому варто було б нагадати, що Тимошенко також є і залишиться «людиною, яка представляла Майдан», і стояла поруч з ним від початку до кінця. Варто пригадати також, що до цього Тимошенко довгий час працювала в уряді Ющенка у 1999-2001 рр. віце-прем’єром з енергетичних питань і весь цей час була до нього близькою.

Чому ж тоді Ющенко не розгледів небезпеки, яка надходить від Тимошенко? Чому він так довго тримав її близько до себе? Відповідей на ці запитання може бути принаймні дві. Перша – Ющенко справді, як він нещодавно сам зізнався, є людиною довірливою, яку буцімто легко обдурити. Якщо це справді так – тоді стає зрозумілим, як Тимошенко вдалося «втертись» у довіру до Ющенка і довгі роки водити його за носа. Цю теорію про «довірливого» Ющенка підтверджує й те, що «любі друзі» гаранта також дуже легко і невимушено «кидали» його, коли їм це було вигідно.

Інший варіант, чому Ющенко так довго не звертав уваги на «ненадійність» та «підступність» Тимошенко – йому було це вигідно. Ющенко використав Тимошенко під час виборів 2004 року – адже

значною мірою завдяки підтримці та харизмі Тимошенко Ющенко став президентом.

Тоді, 2004 року, перед початком виборчої кампанії багато хто гадав – зважиться Тимошенко на самостійну участь у виборах чи відмовиться від неї і беззастережно підтримає Ющенка. Якби Тимошенко пішла на вибори самостійно, у цьому б побачили руку глави адміністрації президента Віктора Медведчука, тодішнього сірого кардинала президента Кучми.

Але Тимошенко відмовилась від участі у виборах – і, як виявилось, не прогадала, бо у підсумку отримала другу за значенням посаду у державі. Як стало відомо пізніше, до виборів Тимошенко та Ющенко уклали таємну угоду, і її прем’єрство було у ній прописано. Можливо, саме це вплинуло на остаточний вибір Тимошенко – за президента Януковича прем’єрство їй не «світило» й близько...

Тому чи справді Ющенко довгі роки вірив у благородність і чесність намірів Тимошенко, чи лише робив вигляд – питання до самого Ющенка.

Як би там не було, але вже до моменту другого пришестя Тимошенко на посаду прем’єра наприкінці 2007 року Ющенко точно мав знати, що собою представляє Тимошенко. Вже тоді Ющенко повинен був усвідомлювати, що Тимошенко МОЖЕ СТАТИ його найбільшою ПОМИЛКОЮ. Всі ми чудово пам’ятаємо, як важко відбувалось затвердження Тимошенко прем’єром. Через позицію вірних Ющенку депутатів (насамперед Юрія Єханурова, який обійняв крісло міністра оборони у другому Кабміні Тимошенко) до останньої миті не було впевненості у прем’єрстві Тимошенко. Але її таки затвердили.

З того часу пройшло більше двох років. Чому Ющенко так довго мовчав і не критикував Тимошенко як прем’єр-міністра? Критика була, особливо за перебування главою СП Віктора Балоги, але та критика не йде ні в яке порівняння з критикою, яку Ющенко обрушив на Тимошенко напередодні цих виборів.

Можливо, він сподівався на те, що вона виправиться? Чесно кажучи, у це віриться дуже складно.

Пояснення, яке видається найбільш правдоподібним, - Ющенко щиро намагався зробити Україні щеплення від популізму.

Він вірив, що своєю провальною діяльністю на посаді прем’єра Тимошенко себе «спалить» і українці назавжди набудуть імунітету від популізму. Але ці президентські вибори засвідчили, що українці виявились набагато більш товстошкурими, ніж на це сподівався Ющенко.

Але чи був виправданим цей експеримент, в результаті якого економіка України залишається у жахливому стані, а країну у її розвитку відкинуло на багато років назад? Чи мав президент право на такі експерименти? Очевидно, що ні.

В будь-якому випадку,

Ющенку варто було починати критикувати Тимошенко значно раніше -

навіть якщо він і прекрасно розумів її недоліки.

Тим не менше, вважати Тимошенко своєю «найбільшою помилкою» - це право Ющенка. Але ця помилка дуже дорого коштувала Україні. І сумний фінал Ющенка як президента виглядає більш ніж закономірно – президент не може собі дозволити припускатись подібних фатальних помилок. Хто знає – якби не ця помилка, можливо, саме Ющенко зараз святкував би перемогу.

ЮЩЕНКО 06.03.2010, 01:27
ЮЩЕНКО- ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА УКРАЇНИ
ЛЬВІВ 06.03.2010, 01:26
ЮЩЕНКО, ЯНИК... СКІЛЬКИ ЇХ ЩЕ НА НАШІ ГОЛОВИ.
777 01.03.2010, 09:50
Щоб взнати що то за людина, інколи й життя замало.

А що до того, що Тимошенко помогла стати президентом Ющенкові... сумніваюсь. Згадайте, скільки багнетів вона мала у ВР (партія Батьківщина) і скільки Ющенко. Якби Ющенко не прийняв її у 2004 році, Тимошенко була б ніхто... на рівні партії Литвина у кращому випадку.
Переглянути всі 29      Написати коментар

ПОПУЛЯРНІ
В ПР почали інформподготовку до відмови Януковича від коаліційного уряду
ОСТАННІ НОВИНИ
В Австрії активісти пікетували захід дружини Азарова ФОТО - 11:19
Долар продовжує рости - 11:04
"Регіонали" просять Януковича призначити прем'єра з "професіоналів з ПР" - 10:48
Опозиція кличе всіх на Віче в неділю, щоб обговорити наступ - 10:32
Ультрас оголосили перемир`я на невизначений термін - 16:35
Ринок "Петрівка" потрапив до піратського списку США - 16:19
В "Укрзалізниці" пояснили, чому не ходять Hyundai - 16:03
Прокурор Києва оголосив перелік вулиць та будівель, звільнити які вимагають у активістів - 15:46
Українці провели попереджувальний страйк. ФОТО - 15:27
Симоненко переконаний, що федералізація не призведе до розколу - 15:11
ПОГЛЯД
ФОТОРЕПОРТАЖІ
ОБГОВОРЕННЯ

E-mail редакції:
© 2007-2012, 4post.com.ua
Передрук матеріалів тільки за умови посилання на 4post.com.ua. Передрук, копіювання чи відтворення в будь-якому вигляді інформації, що містить посилання на агентство УНІАН, заборонено. медмагазин ortop.ua - ваш надежный помощник в заботе о здоровье. В нашем ассортименте представлена самая современная и эффективная медтехника. От товары для реабилитации до специализированных средств для пожилых людей. Имеется большой ассортимент ортопедическая обувь и ортопедические стельки высочайшего качества, а также иные ортопедические товары на все случаи жизни.